Loading

Joomla Interview Question And Answer

Joomla is an open-source content management system(CMS). It is completely free for use. It is written in PHP. It supports the Mysql database. It uses the Model View Controller (MVC) architecture for write code. Currently, It is popular CMS, similar to WordPress, Drupal, etc.

Here, I am writing some questions and answers, which will be related to Joomla and can be supported in the interview.
1. Which CMS Joomla based on?
Ans:- Joomla is based on Mambo CMS, Which was developed by an Australian company and it was initially released on 7th August 2005.
2. What was the first version of Joomla?
Ans:- First version of Joomla was Joomla1.0 and It was released on 22nd September 2005.
3. List the core feature of Joomla?
Ans:- Core features of Joomla are:- User Manager, Content Manager, Banner Manager, Template Manager, RSS, Menu Manager, Search, Web Link Manager, contact Manager, Media manager.
4. What are advantages of Joomla?
Ans:- There are the following advantage:-
1. Joomla is completely free to use open source content management system.
2. without knowing specific knowledge in technology, we can easily install and set up.
3. In Joomla, the development and management of the website are very easy.
4. We can easily edit or update content.
5. It provides a lot of free templates, components, and plugins .
6. It provides easy menu creation tools.
7. We can easily upload media using article creation tools.
8. Joomla templates are flexible to use.
9. Joomla has inbuilt permission and user role.
10. By default Joomla template support all browsers.
5. What is the disadvantage of Joomla?
Ans:- There are the following disadvantage:-
1. Compatibility problem, If we install several modules, plugins or components then this type of problem can appear.
2. A lot of plugins, modules, templates, are not free in Joomla.
3. Joomla is not completely SEO friendly.
4. Joomla Uses complex coding architecture.
5. Joomla is slow.
6. What is Articles in Joomla?
Ans:- In Joomla! an Article is a piece of content consisting of text (HTML), possibly with links to other resources like images. Articles are the core content of any Joomla! powered web site.
Using Content ->Article Manager in Joomla Administrator, We can manage article.
In Joomla 2.x Article is third level in the hierarchy Sections → Categories → Articles
In Joomla3.x Article is a bottom level and will always be the second level or greater in hierarchy.
Category → Articles
Category → sub Category → Articles
Category → sub Category → sub Category → Articles
7. Define Category in Joomla?
Ans:- Category is logical way of store and display content. Usual method we can use Category, sub Category, Sub Sub category. Joomla! allows for multiple ways to display and use content controlled by categorisation. Some of the content types which have categorisation are articles, banners, contacts and web links. “Uncategorised” is the default category of Joomla.
We can manage category in Joomla Administrator, after going to Content menu and then Category Manager.
8. Explain about Menu in Joomla?
Ans:- In a website you will see some specific navigation system. This navigation system is called Menu.
In Joomla!, a Menu is a set of menu items used for website navigation. From Joomla admin we can create menu using Menus > Menu Manager > Add New Menu.
For display menu, we need to create Menu Module, using Module Manager.
9. What is Modules in Joomla?
Ans:- Modules are lightweight and flexible extensions used for page rendering. A module’s display is controlled by the Template and ‘Menu’ Core Extension.
Modules are managed in the Joomla! Administrator view by the Module Manager.
10. Describe Templates in Joomla?
Ans:- Template are use for the change of way of website look. In Joomla administrator, Using template manager we can manage Joomla template.
Joomla use two type of template Front-end Templates and Back-end Templates.
Front-end templates change the way your site looks to average users.
Back-end Templates allow you to change the way the administrator interface looks.
11. Name the Joomla default Administrative template.
Ans:- Joomla 3.x use two administrative template isis and Hathor with the package. isis is the default template.
12. What is the specification of Hathor Administrative template?
Ans:- Hatho template is appropriate for those with color blindness who require high contrast colors, or those using screen reader devices or keyboard navigation.
13. what is plugin in Joomla?
Ans:- A Plugin is Joomla extension. Plugins provide functions which are associated with trigger events. This is a powerful way of extending the functionality of the Joomla.
The Joomla! plugin architecture follows the Observer design pattern. The JPlugin class use for register custom plugin code with core or custom events. The JDispatcher class (JEventDispatcher in Joomla 3.x) is an event handler which calls all plugins registered for a particular event, when that event is triggered.
Before Joomla 1.5 plugins was called Membots.
14. What is Joomla Components?
Ans:- A component is Joomla extension. It is main functional unit of Joomla. It is just like a mini-application. A content is display main center area of a template. Normally content have two section administrator section and site section. Joomla have some core component like like the content management system, contact forms and Web Links, etc.
15. what is extension in Joomla?
Ans:- Joomla extension is a software package, Which extent Joomla. There are five types of extensions for Joomla Components, Modules, Plugins, Templates, and Languages.
16. What is position in Joomla?
Ans:- For displaying different modules, Each Joomla template have certain position. Each position can display like search form, menu, login form, slideshows, etc.
17. How to change favicon in Joomla?
Ans:- Administrator, global configuration section we can change favicon.
18. What is the default database table name prefix in Joomla?
Ans:- jos_ is the default database table name prefix in Joomla.
19. What is the name of database setting file name in Joomla?
Ans:- configuration.php is the database setting file, Which is store in root directory in Joomla.
20. For creating basic module, How many files are required in Joomla?
Ans:- For creating basic module, four files are required in Joomla?
mod_initialize.php
mod_initialize.xml
helper.php
tmpl/default.php

21. what is the prefix of Joomla module name folder?
Ans:- mod_ is the joomla module name folder prefix.
22. How to set meta-data in Joomla website?
Ans:- Using Joomla administrator Global Configuration, we can set meta-data.
23. Describe Banners about Joomla?
Ans:- In Joomla Components->Banners is used for setup banners on website. For adding Banners, we need to go administrator->Components->Banners->Banners-> New Button
In Component->Banners->Tracks, section we can view the tracking information of listed Banners.
We can export tracking information in CSV file and we can delete any selected tracking information.
24. What is Contact section in Joomla admin?
Ans:- In Joomla administrator->Component->Contacts->Contacts , We can see the Contact section.It is used for add contact information for client of Joomla site.
25. From where we can download Joomla Latest Version?
Ans:- We can download Joomla.org website in this link https://downloads.joomla.org/
Here we can get upgrade package too.
26. Default number of tables in Joomla?
Ans:- Joomla have 65 default tables.
27. Name the user related default tables in Joomla?
Ans:- jos_user
jos_core_acl_aro
jos_core_acl_groups_aro_map
28. Joomla supported web services are?
Ans:- Joomla supports Remote Procedure Calls and XML-RPC services
29. What specific files required for developing Joomla component?
Ans:- For developing component following specific file format is required:-
On admin side,
component_name.xml
install.component_name.php
uninstall.component_name.php
toolbar.component_name.php
uninstall.component_name.html.php
admin.component_name.php
admin.component_name.html.php
component_name.class.php
On front side,
component_name.php
component_name.html.php
30. What is favicon? How to manage favicon in Joomla?
Ans:- A favicon is an icon associated with a particular website, generally displayed in the address bar of the browser. It is also called shortcut icon, website icon, tab icon, URL icon, or bookmark icon. You can change, manage and upload a new favicon by accessing global configuration site tab.

31. How to link two content internally in Joomla?
Ans:- First get the URL for the page you want to link to. Then make a link using any editor or with HTML if you don’t have WYSIWYG Editor.
32. How to make a not clickable menu link in Joomla?
Ans:- For not clickable menu link we need to follow the following steps:-
1. Open Joomla administration panel.
2. Go to the Menus section and select the menu you want to add a new item to.
3. Click Add New Menu Item button.
4. Input menu item title. Click the Select button to set the menu item type.
4. In the pop-up window under System Links tab select menu item type: Text Separator
6. Click the Save button to keep your changes.
33. Which file is loaded for providing a menu bar to the admin interface?
Ans:- Loader.php file is loaded by index.php for providing menu bar.
34. Which file does the index.php file load to provide a menu bar to the administrator interface?
Ans:- Toolbar.php file is loaded by index.php file to provide a menu bar to the administrator interface
35. In Joomla how you can change the images in your template?
Ans:- To change the image in your template, go to
Go to Site
Select template manager and then select your template
Click the icon for HTM

36. Define Joomla “User” class?
Ans:- “User” class, Handles all application interaction with a user.
37. What is the delete() method in Joomla?
Ans:- delete() method delete the User object from the database. It comes from Joomla 1.7
38. define getTable() method?
Ans:- getTable() Method to get the table object.
This function uses a static variable to store the table name of the user table to instantiate.
getTable(string $type = null, string $prefix = ‘JTable’) : object
It comes from Joomla version 1.7
39. What method is used to send emails in Joomla?
Ans:- $mailer = JFactory::getMailer();
$mailer->setSender($from);
$mailer->addRecipient($to);
$mailer->setSubject($subject);
$mailer->setBody($msg);
$mailer->isHtml();
$mailer->send();
40. How to obtain a new instance from the JDatabaseQuery class in Joomla?
Ans:- For obtain new instance from JDatabaseQuery class, we use JDatabseDriver getQuery method. For this
$db = JFactory::getDbo();
$query = $db->getQuery(true);
41. Write a SQL query using the Joomla method?
Ans:- $db = JFactory::getDbo();
$query = $db->getQuery(true);
$query->select($db->quoteName(array(‘user_id’, ‘profile_key’, ‘profile_value’, ‘ordering’)));
$query->from($db->quoteName(‘#__user_profiles’));
$query->where($db->quoteName(‘profile_key’) . ‘ LIKE ‘ . $db->quote(‘custom.%’));
$query->order(‘ordering ASC’);
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();
42. Write Joomla query, Which explain Joomla Chaining method of query?
Ans:- $query
->select($db->quoteName(array(‘user_id’, ‘profile_key’, ‘profile_value’, ‘ordering’)))
->from($db->quoteName(‘#__user_profiles’))
->where($db->quoteName(‘profile_key’) . ‘ LIKE ‘ . $db->quote(‘custom.%’))
->order(‘ordering ASC’);
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();
43. Write a Joomla query which can count number of articles of each category?
Ans:- $query
->select(array(‘catid’, ‘COUNT(*)’))
->from($db->quoteName(‘#__content’))
->group($db->quoteName(‘catid’));
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();
44. Write a Joomla query which can return only 5 records?
Ans:- $query
->select($db->quoteName(array(‘user_id’, ‘profile_key’, ‘profile_value’, ‘ordering’)))
->from($db->quoteName(‘#__user_profiles’))
->setLimit(‘5’);
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();
45. Write a Joomla query, which explain sql join?
Ans:- $db = JFactory::getDbo();
$query = $db->getQuery(true);
$query
->select(array(‘a.*’, ‘b.username’, ‘b.name’))
->from($db->quoteName(‘#__content’, ‘a’))
->join(‘INNER’, $db->quoteName(‘#__users’, ‘b’) . ‘ ON ‘ . $db->quoteName(‘a.created_by’) . ‘ = ‘ . $db->quoteName(‘b.id’))
->where($db->quoteName(‘b.username’) . ‘ LIKE ‘ . $db->quote(‘a%’))
->order($db->quoteName(‘a.created’) . ‘ DESC’);
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();

46. In Joomla Join() method query parameter will be?
Ans:- Join(‘Join Type’, ‘Table name’,’As name’);
join type can be inner, outer, left, right
47. Write a Joomla convenience method of Join?
Ans:- innerJoin()
leftJoin()
rightJoin()
outerJoin()
48. Write a Joomla query, Which can explain multiple Joins in single query?
Ans:- $query
->select(array(‘a.*’, ‘b.username’, ‘b.name’, ‘c.*’, ‘d.*’))
->from($db->quoteName(‘#__content’, ‘a’))
->join(‘INNER’, $db->quoteName(‘#__users’, ‘b’) . ‘ ON ‘ . $db->quoteName(‘a.created_by’) . ‘ = ‘ . $db->quoteName(‘b.id’))
->join(‘LEFT’, $db->quoteName(‘#__user_profiles’, ‘c’) . ‘ ON ‘ . $db->quoteName(‘b.id’) . ‘ = ‘ . $db->quoteName(‘c.user_id’))
->join(‘RIGHT’, $db->quoteName(‘#__categories’, ‘d’) . ‘ ON ‘ . $db->quoteName(‘a.catid’) . ‘ = ‘ . $db->quoteName(‘d.id’))
->where($db->quoteName(‘b.username’) . ‘ LIKE ‘ . $db->quote(‘a%’))
->order($db->quoteName(‘a.created’) . ‘ DESC’);
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();
49. In Joomla query, Explain How to use AS clause ?
Ans:- $query
->select(‘a.*’)
->select($db->quoteName(‘b.username’, ‘username’))
->select($db->quoteName(‘b.name’, ‘name’))
->from($db->quoteName(‘#__content’, ‘a’))
->join(‘INNER’, $db->quoteName(‘#__users’, ‘b’) . ‘ ON ‘ . $db->quoteName(‘a.created_by’) . ‘ = ‘ . $db->quoteName(‘b.id’))
->where($db->quoteName(‘b.username’) . ‘ LIKE ‘ . $db->quote(‘a%’))
->order($db->quoteName(‘a.created’) . ‘ DESC’);
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();
Second query
$query
->select(array(‘a.*’))
->select($db->quoteName(array(‘b.username’, ‘b.name’), array(‘username’, ‘name’)))
->from($db->quoteName(‘#__content’, ‘a’))
->join(‘INNER’, $db->quoteName(‘#__users’, ‘b’) . ‘ ON ‘ . $db->quoteName(‘a.created_by’) . ‘ = ‘ . $db->quoteName(‘b.id’))
->where($db->quoteName(‘b.username’) . ‘ LIKE ‘ . $db->quote(‘a%’))
->order($db->quoteName(‘a.created’) . ‘ DESC’);
$db->setQuery($query);
$results = $db->loadObjectList();
50. Explain loadResult() method in Joomla?
Ans:- When you want single value result of a query, at that case, we will use loadResult() method.
For Example:-
$db = JFactory::getDbo();
$query = $db
->getQuery(true)
->select(‘field_name’)
->from($db->quoteName(‘#__my_table’))
->where($db->quoteName(‘some_name’) . ” = ” . $db->quote($some_value));

$db->setQuery($query);
$result = $db->loadResult();

Share with:


8+

One thought on “Joomla Interview Question And Answer

Leave a Reply

Connect with:




z35W7z4v9z8w